.. molimo pričekajte ..

DIKAZ - Digitalna knjižnica Zadar

Baraković, Juraj

pjesnik (Plemići, Rtina kraj Zadra, 1548 - Rim, 1628)

Baraković, Juraj
Radovi u repozitoriju: 2
Sinonimi: Giurgio Barakovicch
Biografija:

Juraj Baraković hrvatski je renesansni pjesnik, rođen 1548. godine u okolici Zadra, u selu Plemići, od oca Ivana i majke Jelene. U dobi od pet godina Juraj i njegova obitelj sele se u Zadar gdje je završio elementarnu i humanističku školu. Daljnje školovanje nastavio je u Italiji gdje se školovao za svećenika.

Prvi put se spominje kao klerik 1564. godine, a zatim kao svećenik 1586. godine. Desetak godina je službovao kao župnik u Novigradu, a kao kanonik je 1602. godine protjeran u Šibenik i lišen crkvenih činova. Tu je ostao do 1613. godine. Svoj životni put završio je u Rimu gdje mu je šibenski prijatelj I. T. Mrnavić podigao ploču u crkvi Sv. Jeronima s nekoliko podataka o životu iz kojih saznajemo da je sudjelovao u brobi protiv Turaka.

Svi Barakovićevi danas poznati radovi iz poznijeg su doba pjesnikova života, što upućuje na misao da je osim Jarule, Vile Slovinke i Drage, rapske pastirice mogao napisati i druga djela. Jurja Barakovića, pjesnika čije je opsežno epsko manirističko djelo Vila Slovinka hrvatska znanost dugo vrijeme ocjenjivala kao djelo bez jače inspiracije, kompozicijski nejedinstveno. Suvremena su ga istraživanja ocijenila pozitivnije. Baraković je zapravo postao i prvi hrvatski pjesnik koji se stručno pozabavio pitanjima poetike.

Izvor: Hrvatski biografski leksikon. 1: A-Bi. Zagreb : JLZ, 1983.
Bibliografija:

1. Vila Slovinka Givrgia Barakovicchia Zadranina v Cettare Varsti Petya Sloxena : Ca yest v Pismi Skupne, u Osmo Redke, u Zucno Poyke, i u Polvredke. Venetia : Appresso Nicolo Pezzana, 1682.

2. Giarvlla vressena zvityem od scest vichof svita / sloxena v slovinschi giazich po Giurgiu Barachovichiu Zadraninu. V Bnecich : Po Mikuli Pezzanu d dopusteniem starieh, 1701.

3. Djela Jurja Barakovića / priredili za štampu P. Budmani i M. Valavac. U Zagrebu : Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1889. http://dizbi.hazu.hr/?documentIndex=1&docid=1218&page=0

 

Djela o Jurju Barakoviću:

1. Jurju Barakoviću o tristopedesetoj obljetnici smrti : [posebno izdanje "Zadarske revije"] / [izdanje uredili Dinko Foretić ... et al.]. Zadar : Narodni list, 1979. Napomena: djelo sadrži Bibliografiju radova o Jurju Barakoviću, str. 116-125.