.. molimo pričekajte ..

DIKAZ - Digitalna knjižnica Zadar

Često postavljana pitanja

 

Čemu služi digitalni repozitorij?

Digitalni repozitorij služi izgradnji digitalne knjižnice u koju se pohranjuju različiti tipovi građe kao:

- digitalni dokumenti različitih formata (pdf, doc, ppt, xls, jpg, tif, avi, wmf, itd.),

- digitalizirani dokumenti nastali skeniranjem ili nekim drugim postupkom kojim se analogni dokumenti pretvaraju u elektronske kopije.

 

Što sadrži digitalni repozitorij?

Digitalni repozitorij trenutačno sadrži uzorke različitih tipova građe i različitih formata slobodnih za pregledavanje i pretraživanje, a u svrhu testiranja funkcionalnosti repozitorija. Pretraživanje i prikaz građe

Stvaranjem elektronskih formata građe dodajemo novu vrijednost takvoj građi kroz pretraživanje po punom tekstu i/ili svim metapodacima iz bibliografskog opisa.

 

Pretraživanje vršimo unosom traženog pojma u polje predviđeno za unos teksta kao na slici:

  

 

 
 
Ukoliko želimo pretraživanje po metapodatcima, dovoljno je kliknuti na "napredno pretraživanje":
 
 
 
 
 
 
Slijedi pojedinačni opis kontrola koje se nalaze na kontrolnoj traci iznad dokumenta:

 

Prikaz malih sličica. Klikom na ovu ikonu otvaramo/zatvaramo pregled sličica stranica e-knjige

 

Broj slike na kojoj se trenutno nalazi preglednik. Ručnim unosom u bijelo polje i potvrđivanjem unosa (return/enter), preglednik prikazuje sliku pohranjenu pod tim brojem.Kontrole za navigaciju među stranicama. Opis kontrola prema redosljedu: skok na prvu stranicu, listanje natrag, listanje naprijed, skok na posljednju stranicu.Koje su mogućnosti samoarhiviranja građe u repozitoriju?

Ako želite u svrhu testiranja pohraniti dokumente u repozitorij, javite se na: info@arhivpro.hr i zatražite lozinku kojom ćete se prijaviti u sučelje za pohranu građe.

 

Zaštita autorskog prava?

Pristup građi pohranjenoj u demo-verziji repozitorija ArhivX je slobodan, stoga osobe koje pohranjuju dokumente u repozitoriju pristaju na objavu dokumenata.